Nejlepší šéfkuchařkou světa se stala tato Kolumbijka! Podívejte se na její výtvory, do jídel přidává larvy i koku

Date:

Nejlepší šéfkuchařkou světa vyhlásil pro letošní rok britský gastronomický průvodce Kolumbijce Leonor Espinosaovou.

Nejlepší šéfkuchařkou světa vyhlásil pro letošní rok britský gastronomický průvodce Kolumbijce Leonor Espinosaovou.

Tato 59letá ekonomka zařazuje na menu své restaurace i tradiční kuchyni domorodých národů, v níž se objevují i ​​mravenci, larvy a ryby z Amazonie, aby podpořila místní komunity. Informoval o tom deník El País.

Espinosaová, která svou první restauraci otevřela před 15 lety, je přesvědčena, že gastronomií lze změnit svět. „Gastronomie může přispět ke zmírnění ekonomických a sociálních konfliktů. Výběrem jídelníčku kuchař ovlivňuje produkci potravin a ve svém důsledku i klimatické změny či odlesňování,“ řekla v rozhovoru s kolumbijským rozhlasem šéfkuchařka, které všichni říkají Leo.

Svou gastronomickou filozofii, kterou nazvala Ciclo-Bioma, se snaží prosazovat také pomocí nadace Funleo. Tu založila se svou dcerou Laurou a jejím prostřednictvím se snaží podporovat sociální a ekonomický rozvoj domorodých komunit.

Na jídelníčku kolumbijské šéfkuchařky nechybí ani lístky koky, což jí před několika měsíci způsobilo nepříjemnosti s nejmenovaným americkým diplomatem, napsal deník El País. Diplomatovi se nelíbilo, že má na talíři fermentované lístky koky. „Zdá se, že nezná mnohé blahodárné účinky koky využívané domorodými národy. Koka není kokain,“ zdůraznila Leonor.

Closeup of mid 20’s couple having fun during dinner party. The guy is feeding his girls with some chopped fruit, both laughing.

Listy koky se používají k výrobě drog, jsou však také více než tisíc let součástí jídelníčku obyvatel vysokohorských oblastí And. Koka pomáhá proti vysokohorské nemoci, pomáhá zahánět únavu a hlad a někteří ji používají proti bolestem hlavy či ke zklidnění žaludku.

I v předchozích letech se nejlepší šéfkuchařkou britského žebříčku, který patří k hlavním konkurentům gastronomického průvodce Michelin, staly ženy z Latinské Ameriky – loni to byla Peruánka Pía Leonová a v roce 2019 Mexičanka Daniela Sotová-Innesová.

- Reklama -pr článek

Nové příběhy

Další články autora
Katka

Plazmová svářečka: Precizní svařování i dělení materiálů

Plazmová svářečka je s oblibou využívána pro efektivní dělení...

Květiny pro štěstí

Některé rostliny mají dar přinášet štěstí do domácnosti a...

Už nejsou obviněni: Generální prokuratura SR zrušila obvinění známé influencerky i jejího manžela

Na konci září loňského roku (2021) byla kauza Zuzany...

Mít partnera není povinnost! Proč někteří lidé odmítají vážný vztah?

Jak by se stalo nepsaným úkolem nebýt sám, seznamovat...